Patatesli Hamsi Tarifi, Nasıl Yapılır

Herkese merhaba:) Bugün burada görmeye pek alışık olmadığınız türden bir tarifi, fırında ya da tavada hazırlayabileceğiniz Patatesli Hamsi Tarifini paylaşacağım. Bu yemeği rahmetli kayınvalidem çok güzel yapardı, püf noktalarını da ondan öğrendim ben. Umarım siz de Patatesli Hamsi Tarifimi denerseniz bizim gibi seversiniz. İnstagram sayfamda paylaştığımda tarif çok sevildi ve kalıcı olsun istendi, ben de burada da olsun istedim. Böylece deniz ürünü tarifleri arşivim de biraz daha zenginleşmiş olur diye düşündüm :)

Patatesli Hamsi Tarifi ve malzemeleri gayet basit. Sebzeleri temizle, sırasıyla diz, balıkları diz ve pişirip servis et, hepsi bu :) Ama elbette yemeğin lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bunları atlayacak olursanız hoş kokmayan, lezzetsiz, yerken ağzınızda büyüyen bir tadı olabilir yemeğinizin.  Püf noktalarını kısaca sayacak olursak; en önemlisi balık çok taze ve mevsiminde yani yağlı olmalı. İkincisi ise yemeğin yeterince pişirilmiş olması. Yani ocaktan ya da fırından çıkardığınızda, patatesler yumuşamış, balıklar kurumadan pişmiş ve en önemlisi soğanlar iyice pişmiş ve hatta karamelize olmuş olmamalılar. Bunları sağlamak için en güzel yöntem ağzı kapaklı bir tavada ocakta pişirmek. Eğer fırında pişecekse fırın kabının üzeri mutlaka kapatılmalı, ısı alttan verilmeli ya da fırının alt rafında pişirilmeli. Bu kadar uzun uzun yazmam gözünüzü korkutmasın dediğim gibi zor bir yemek değil sadece özen isteyen bir yemek.

Bu tarifi hamsi dışında başka balıklarla da hazırlayabilirsiniz. Örneğin sardalya ve levrek fileto da yakışır. Ama yemeği hazırlarken mutlaka balıkların kılçıklarının çok iyi temizlenmiş olmasına dikkat edin. Yerken ağzınıza kılçık gelmesi tüm yemeği berbat edecektir çünkü.

Patatesli Hamsi Tarifi konusunda bu kadar ön bilgi yeter, hadi tarife geçelim. Ama önce balıktan sonra iyi gidecek İrmik Helvası Tarifimi de önereyim.

 

Patatesli Hamsi Tarifi

Hazırlama Süresi30 dakika
Pişirme Süresi30 dakika
Toplam Süre1 saat
Porsiyon :4
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 700 gram kılçıkları ve başı temizlenmiş hamsi (kılçıkları ile 1 kg)
  • 2 adet küçük boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz,kekik

Yapılışı:

  • Hamsilein kılçıklarını ve kafalarını temizleyip yıkayın ve sularını süzün. Tuz serpin.
  • Tavayı tereyağının bir kısmı ile yağlayın. 2-3 mm kalınlıkta halka şeklinde doğradığınız soğanı tavaya dizin. Üzerlerine hafifçe tuz serpin.
  • Soğanların üzerine, yarım cm kalınlığında dilimlediğiniz patatesleri dizin. Yine hafifçe tuz serpin.
  • Patateslerin üzerine hazırladığınız hamsileri sırt sırta gelecek şekilde boşluk bırakmadan dizin.
  • Hamsilerin üzerine kalan tereyağını parçalar halinde serpiştirin. En son taze ya da kuru kekik serpin.
  • Tavanın kapağını kapatıp ocakta kısık ateşte pişirin. Sebzeler ve hamsiler pişerken suyunu salacak ve bu su ile birlikte pişecekler. Yemeğiniz piştiğinizde patatesler iyice yumuşamış, soğanları kaldırdığınızda, soğanlar karamelize olmuş, renkleri hafif kahverengiye dönmüş olmalı. Yemeği ocaktan alıp, sıcakken servis yapın.
  • Eğer fırında pişirecekseniz önceden 180-190 derecede ısıtılmış fırında balıkların üzeri kapatılmış olarak, fırının alt rafında yemek usyunu iyice çekip soğanlar kahverengileşene kadar pişirin.