irmik helvası

İrmik Helvası Tarifi, Nasıl Yapılır

İrmik Helvası Tarifi, Türk Mutfağında ayrı bir yer tutan helva tarifleri içinde belki de en çok yapılanı. Hem mutlu, hem de hüzünlü olaylar vesilesiyle yediğimiz irmik helvası bu özelliğiyle de diğer tariflerden ayrılıyor. Genellikle yapıldığında eş dost komşularla paylaşılan lezzetlerden biri. Tıpkı Pişi (Tuzlu Lokma) gibi.

İrmik Helvası deyince aklıma hep öğrencilik yıllarım geliyor. İzmir’de üniversitede okurken kaldığımız öğrenci evinde komşumuzun yapıp getirdiği irmik helvası bizi öyle memnun etmişti ki. Sınav haftası ev yemeğine hasret kalan midelerimiz bayram etmişti. Çok memnun olmuş, tabağı geri verirken güzel bir şeyler yapalım diye uğraşıp durmuştuk.

İrmik Helvası Tarifi aslında bir kaç adımdan oluşan, yapılışı ve malzemeleri bakımından akılda tutması kolay bir tarif. Tek zor yanı, hepinizin malumu, kavurma işleminin uzun sürmesi. Bu bakımdan biraz sabır istiyor. Kavurma konusunda evde yardım alabileceğiniz kişilerle dönüşümlü bu işlemi yapabilir, bu konuyu da böylelikle halletmiş olursunuz. Gerisi hemen halloluyor zaten.

Aşağıda verdiğim ölçülerle hazırlayacağınız İrmik Helvasının kıvamı bana göre tam yerinde. Ne tane tane ayrılacak kadar kuru ne de lapa oluyor. Siz kıvamını daha kuru seviyorsanız suyunu çok az azaltabilir, daha sulu seviyorsanız suyunu biraz artırabilirsiniz. Tarif sonundaki video da size bu konuda yardımcı olacaktır, izlemenizi öneririm.

İrmik Helvası gibi kandillerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Pişi (Tuzlu Lokma) Tarifini de görmelisiniz.

Tarifin Videosunu İzleyebilirsiniz:

Default Video Link

İrmik Helvası

Hazırlama Süresi5 dakika
Pişirme Süresi50 dakika
Toplam Süre55 dakika
Porsiyon :8 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı irmik
  • 120 gr tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı çam fıstığı

Yapılışı:

  • Tereyağı, irmik ve fıstıkları tencereye koyup kısık ateşte fıstıkların ve irmiğin rengi koyulaşana kadar kavurun. Yeterince kavurup kavurmadığınızı fıstıkların renginden anlayabilirsiniz. Yakmadan, güzel bir kahverengi renk alıncaya kadar kavurmalısınız. Yaklaşık 40-45 dakika sürüyor.  
  • İrmik kavrulurken başka bir kaseye süt, su ve şekeri koyup karıştırın. Kavrulan irmiğin üzerine bu karışımı boşaltıp kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Kaynayınca kapağını kapatıp, pişirmeye bırakın. Suyunu çekip pilav gibi bir kıvam alınca altını kapatın ve demlenmesi için 10 dakika bekletip servis yapın. 

İlave Bilgiler:

Helvanıza vanilya koymak isterseniz bir paket vanilyayı su, süt karışımıyla birlikte ilave edebilirsiniz.