Pamuk Poğaça Tarifi, Nasıl Yapılır

Yumuşak mayalı poğaça tarifi arıyorsanız, adı gibi yumuşacık olan, puf puf kabaran, pofuduk peynirli Pamuk Poğaça tarifi çok hoşunuza gidecek. Eğer denerseniz siz de yerken ağzınızda eriyip giden hafifliğini çok seveceksiniz. Yayınlandığı günden beri en sevilen mayalı poğaça tarifleri oldu. Oldukça fazla kişi tarafından denendi ve olumlu yorumlar aldı bu Pamuk Poğaça tarifi.

Kuru mayalı poğaça tarifi genellikle göz korkutur ve sanki yeterince güzel kabarmayacak, piştiğinde sert olacak gibi endişelere sebep olur. Hiç merak etmeyin, eğer tarifi adım adım uygularsanız  istediğiniz gibi kabarmış, yumuşak mayalı poğaça yapabileceksiniz. Eğer mayalı hamur konusunda çok tecrübem yok, biraz daha destek diyorsanız öncelikle Mayalı Hamur Hazırlamanın Püf Noktaları isimli yazıma da bir göz atabilirsiniz.

Bu yumuşak, mayalı poğaça tarifini okurken dikkatinizi çekeceği gibi yumurta yok malzeme listesinde. Eğer üzerine sürdüğümüz yumurta sarısını saymazsak yumurtasız poğaça tarifi arayanlar için de ideal bir tarif. Hiç yumurta kullanmak istemeyenler bazen benim de yaptığım gibi sadece yoğurt da sürebilirler poğaçanın üzerine.

Poğaça tarifindeki malzeme listesinde şeker miktarı fazla gelebilir gözünüze ama tarifte de belirtiğim gibi şekeri kaşığa tepeleme doldurmadan ölçeceğiz. Yani ölçümüz “silme” olacak. Şeker, poğaçanın daha güzel kabarmasını sağlıyor, hamura da belli belirsiz bir tatlımsılık veriyor. Poğaçada tatlımsı tat olmasın diyenler 3 silme kaşık şeker koyabilirler.

Pamuk Poğaçanın hamurunun kıvamı, farklı tarifler hazırlamak için de çok uygun. Kalabalık misafirleriniz için dilerseniz Pamuk Poğaça Tarifini daha fazla hazırlayıp, farklı şekiller vererek  aynı anda daha fazla çeşit hazırlayabilirsiniz. Bunlardan bazılarını aşağıdaki tarifin sonunda yer alan videoda da gösterdim.

Pamuk Poğaça buzlukta saklanabilir mi? Sık sorulan soruya da cevap vermek istiyorum. Poğaçaları hazırladığınızda, pişirdikten sonra buzlukta saklayabilirsiniz. Servis etmeden önce 160 derece ısıtılmış fırında, poğaçaların buzları çözülüp ısınana kadar tutun. Ancak poğaçaların kurumaması için fırının içine ısıya dayanıklı bir kapta su koymayı unutmayın.

Kuru mayalı Pamuk Poğaça nasıl yapılır görmek için tarife bir bakalım. Ama önce yeni tariflerden haberdaar olmak için Instagram Sayfamı takip etmeyi unutmayın.

Tarifin Videosunu İzleyebilirsiniz:

Default Video Link

Pamuk Poğaça

Hazırlama Süresi25 dakika
Pişirme Süresi25 dakika
Toplam Süre50 dakika
Kalori: 205kcal
Porsiyon :8 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

Hamur:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 5 çorba kaşığı toz şeker (silme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya (instant maya) (10 g)
  • Aldığı kadar un

İçine:

  • 200 gr beyaz peynir
  • ½ demet maydanoz

Üzerine:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Haşhaş, susam, çörek otu vb.

Yapılışı:

  • Öncelikle büyük bir kaba 3 su bardağı kadar unu alın. İnstant maya kullanacaksanız bu aşamada una karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp sütü, suyu, yağı, şekeri ve tuzu ilave edip elinizle karıştırmaya başlayın. Kenarlardaki hamurları da alın ve yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Muhtemelen un az gelecektir. Azar azar un ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamur hafif elinize yapışıyorken un ilave etmeyi bırakın.
  • Hamurun üzerini kapatın ve yarım saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde açıp içine hazırladığınız içi koyun ve kenarları ortada toplayıp birleştirin ve ters çevirip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Eğer hamur cıvıksa ve elinize yapışıyorsa ellerinizi yağlayıp hamura şekil verin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş, susam, çörekotu vb. serpip 180ºC'de ısıtılmış fırına verin.

Bu tarifi beğenenler diğer Nefis Poğaça Tariflerine de göz atabilir.