fırın sütlaç

Fırın Sütlaç Tarifi, Nasıl Yapılır

Fırın Sütlaç ya da Fırında Sütlaç Tarifi, genellikle evde yapması zor, biraz ustalık isteyen bir tarif gibi gelir çoğu insana. Dışarıda yemeğe gittiğinizde restoranların tatlı dolabında dizilmiş duran üzerleri kızarmış fırında sütlaçları evde yapmanın zor bir yanı yoktur oysa. Fırınınız varsa siz de çok başarılı, lezzetli fırın sütlaç yapabilirsiniz.

Lezzetli bir Fırın Sütlaç yapabilmenin yolu, Sütlaç tarifimde de bahsettiğim gibi ana malzeme olan sütü iyi seçmeniz. Mümkünse bol yağlı bir günlük süt kullanın. Ya da artık market raflarında görmeye başladığımız çiğ sütlerden kullanın. Tabi öncesinde kaynatarak. Kullanacağınız süt ne kadar yağlı olursa sütlaç da o kadar lezzetli oluyor. Diğer bir nokta pirinçleri iyice yumuşayana kadar haşlamak. Sütlaç yerken ağzınıza gelecek diri diri pirinçler sanki sütlü pilav yiyormuşsunuz hissi yaratabilir size. Bunun dışında inanın bir püf noktası yok. Üzerinin kızarması için bazı tariflerde yumurta sarısı da konuyor ama hiç gerek yok. Yumurta sarısı kullanmadan da sütlaçların üzeri gayet güzel kızarıyor.

Sütlaçları fırınlayacağınız kaselerin fırına girmeye uygun, ısıya dayanıklı fırın kapları olması gerekiyor. Sütlacı fırın kaplarına  paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Tepsiye fırın kaplarının yarısına gelecek kadar soğuk su doldurup fırına verin. Soğuk su koyuyoruz ki, sütlacın üzeri kızarırken sütlaçlar da daha fazla kaynayıp suyunu kaybetmesin ve tabi taşmasın.

Fırın Sütlaç nasıl yapılır görmeden önce, dilerseniz fırınlanmadan anne usulüyle pişmiş Sütlaç Tarifime ve kremayla tadı daha da zenginleşmiş Kremalı Sütlaç Tarifime de göz atabilirsiniz.

Fırın Sütlaç

Hazırlama Süresi20 dakika
Pişirme Süresi15 dakika
Toplam Süre35 dakika
Porsiyon :5 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • ½ su bardağı pirinç
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2,5 çorba kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa 1 paket vanilya)
  • 2,5 su bardağı su

Yapılışı:

  • Pirinci tencereye alıp 2,5 su bardağı suyu ilave edin ve pirinçler suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar haşlayın. Yeterince yumuşamadıysa biraz daha sıcak su ilave ederek pişirebilirsiniz.
  • Aynı tencereye, pirinçlerin üzerine süt, şeker, nişastayı koyup karıştırarak pişirin. Altını kısıp bir süre daha kıvam alıncaya kadar pişirmeye devam edin. Çok koyulaşmamalı, unutmayın fırında da bir süre pişeceği için biraz su kaybedecek. En son vanilyayı da ilave edin karıştırıp ısıya dayanıklı fırın kaselerine paylaştırın.
  • Kaseleri fırın tepsisine koyun. Kaselerin yarısına gelecek şekilde tepsinin içine soğuk su doldurun ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 10-15 dakika sonra sütlaçların üzeri kızaracaktır. Kontrol etmenizde fayda var kısa bir süre içinde yanabilir.
  • Fırından çıkardığınız kaseleri ılınana kadar dışarıda tutun. Daha sonra buzdolabında soğutup servis yapın.