mor ekmek

Merhaba herkese. Şu sıralar herkesin benden en çok istediği tarifler kolay ekmek tarifleri oluyor. Hepimiz şu sıralar ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz evimizde. Dolayısıyla en çok ev ekmeği tariflerine ihtiyaç duyuyoruz. Geçen haftalarda instagramda yayınladığım mor ekmek tarifi çok ilgi çekince  buradan da tarifi yayınlayayım istedim.

Mor ekmek son zamanlarda çok popüler olmuş, mor ekmek karışımları satılmaya başlamıştı Corona Karantinası günlerinden önce. Biraz araştırınca mor sebzelerden hazırlanan mor mixin bu ekmeklerde kullanıldığını görmüştüm. En iyi renk veren sebzelerden antioksidan deposu mor havuç kullandım ekmeğimde. Rengi tam istediğim gibi oldu. Tabi sadece rengi için değil, besin değerleri açısından da mor havuçlu ekmeği hepinize tavsiye ediyorum. Her gün yediğimiz bir gıdayı bu şekilde daha zengin daha faydalı hale getirmek mümkün. Sadece mor havuç değil, turuncu havuç ya da pancarla da aynı şekilde renkli ve besleyici ekmekler hazırlanabilir. Çocukların da çok ilgisini çekiyor mor ekmek. Onlara kahvaltıda hazırladığım tostu, yumurtalı ekmeği daha bir iştahla yiyorlar.

Mor havucun tadı, kokusu ekmekte hiç hissedilmiyor. Bu açıdan çekinenler gönül rahatlığıyla deneyebilirler. Ekmeği pişirirken döküm tencere kullandım. Döküm tencereniz yoksa fırına girebilecek çelik tencere, kapaklı toprak güveç tencere ya da borcam tencere de kullanabilirsiniz.

Mor ekmeğin yapılış aşamalarının fotoğraflarını instagram sayfamın hikayeler bölümünde sabitlenmiş şekilde bulacaksınız. Dilerseniz oraya da bakabilirsiniz.

Evde ekmek yapma ile ilgilenenler için evde kolaylıkla yapılabilecek diğer iki güzel tarifim olan Başak Ekmek Tarifimi ve Mayasız Tava Ekmeği Tarifimi de önerebilirim.

Mor Ekmek

Hazırlama Süresi15 dakika
Pişirme Süresi1 saat 10 dakika
Toplam Süre1 saat 25 dakika
Porsiyon :5 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 3 adet mor havuç + yeteri kadar su
  • 4 su bardağı un (varsa ekmeklik un)
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • ¾ su bardağı ılık su

Yapılışı:

  • Havucu doğrayıp küçük bir tencereye koyun. Üzerini aşacak kadar su koyup ocağa alın ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin. Havuçlar iyice yumuşayınca ezerek tel süzgeçten geçirin. 1 su bardağı çok hafif sulu havuç püresi elde edeceksiniz.
  • Unu karıştırma kabına alın. İçine instant maya, tuz ve şekeri koyun ve karıştırıp ortasını havuz gibi açın. 1 su bardağı havuç püresini ve ¾ su bardağı ılık suyu koyarak ele hafifçe yapışan bir hamur yoğurun. Hamurunuzu ne kadar iyi yoğurursanız o kadar başarılı bir hamurunuz olur. En az 5-7 dakika yoğurun. Hamurunuzun üzerini hava almayacak şekilde kapatıp hamurunuz iki katı kabarana kadar bekleyin.
  • Elinizi ve tezgahı zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Mayalanan hamuru tezgaha alıp elinizle düzleştirin. Karşılıklı kenarlarını zarf gibi üst üste kapatın. Hamuru tekrar düzleştirip aynı şekilde katlayın.Hamuru ters çevirip kenarlarını altına doğru toparlayıp yuvarlayarak top haline getirin.
  • Hamuru bekletmeden yağlı kağıt üzerine alıp tencereye koyun. Tencerenin kapağını kapatıp ılık bir yerde tekrar yarım saat mayalanmaya bırakın. Keskin bir bıçağı ıslatıp ekmeğinizin üzerine çizik atın.
  • Fırınınızı 200 derecede ısıtıp fırının içine ısıya dayanıklı bir kabın içinde su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp ısıttığınız fırına koyun. 30 dakika sonra kapağı alıp fırın ısısını 170 dereceye düşürüp tekrar 40-45 dakika pişirin.
  • Ekmeğinizi fırından alıp tel ızgara üzerinde soğutup servis edin.