ehriyeli Pirinç Pilavı

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır

Türk mutfağının en önemli lezzetlerindendir pirinç pilavı. Özellikle tencere yemeklerinin yanına mutlaka yapılır. Sadesi de güzeldir ama Şehriyeli Pirinç Pilavının yeri ayrıdır. Kavrulmuş şehriyenin aromasının pilava kattığı lezzet ise tartışılmaz. Bizim evimizde böyle en azından :) Gerçekten çok sık yaparım ve şu ana kadar tarifini vermemiş olmam şaşırtıcı. Sanırım hep değişik tarifler verme merakımdan en çok pişirdiğim Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi vermek aklıma bile gelmedi.

Hep söylenir ya, bir kişinin iyi yemek yapıp yapmadığını anlamak için pişirdiği pirinç pilavına bakmak gerekir diye. Gerçekten böyle midir bilmiyorum ama pirinç pilavı öyle çok zor, göz korkutan bir tarif değildir oysaki. Ben aşağıda malzemeleri ölçüleriyle vermiş olsam da aslında göz kararı hazırlarım. Benim su ölçüm, pirincin üzerini yarım parmak aşacak kadar su koymaktır mesela. Zaten bir kaç kez pişirdikten sonra eliniz de gözünüz de alışıyor tarife. Tabi bunları pek deneyimli olmayanlar için yazıyorum:)

Dediğim gibi zor değil kararında pişmiş, tane tane pilav yapmak. Püf noktalarını aşağıda yazdım zaten. Tarife geçmeden önce, daha farklı pilav tarifiniz var mı diyenler için Havuçlu Bademli Pilav Tarifimi önereyim.

Şehriyeli Pirinç Pilavı

Hazırlama Süresi5 dakika
Pişirme Süresi15 dakika
Toplam Süre20 dakika
Porsiyon :4 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • ½ çay bardağı arpa şehriye
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Yapılışı:

  • Pilavınızı pişirmeden en az yarım saat önce, pirinci ılık tuzlu suya koyup bekletin. Su pirinçlerin üzerini aşmalı. Tuzu 1 çay kaşığı kadar kullanabilirsiniz.
  • Tencereye zeytinyağı ve tereyağını koyup ısıtın. Arpa şehriyeleri de koyup orta ateşte ara ara karıştırarak şehriyelerin rengi koyulaşana kadar kavurun. 
  • Şehriyeler kavrulurken, pirinci bir süzgece koyup, suyun altında  iyice yıkayın ve suyunu süzdürün. Kavrulan şehriyelerin üzerine ilave edin ve birlikte orta ateşte, pirinçler saydamlaşana kadar kavurun.
  • Pirinçler kavrulunca sıcak suyu ilave edin ve tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirin. Pişme süresi 12-15 dakika kadar sürüyor. 

İlave Bilgiler:

Pirinciniz fazla su çekiyorsa su miktarını çok az daha artırabilirsiniz. Ayrıca eğer tavuk ya da et suyu kullanmak isterseniz yarım bardak tavuk suyu + bir bardak su kullanabilirsiniz. Pilavı mutlaka kısık ateşte pişirmeye dikkat etmelisiniz.