kabak tatlısı

Kabak Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır

Merhaba herkese :) Şöyle klasik usul, kendi suyunda pişmiş, Tencerede Kabak Tatlısı yapalım mı ? Tam olarak annelerimizin yaptığı gibi. Ben de evimizde genellikle bu yöntemle hazırlıyorum kabak tatlısını. Arada bir fırında pişmiş kabak tatlısı da yapıyorum ama onun tarifini bir başka güne bırakayım.

Kabak tatlısı yapımı çok kolay bir tatlıdır çünkü temelde sadece iki malzemeden oluşur. Dolayısıyla kabak tatlınızın lezzetini etkileyecek en önemli püf noktası elbette ki kullanacağınız kabak ve pişirme yöntemi  olacaktır. Kabak tatlısı için kestane kabağı kullanmanızı tavsiye ederim. Kestane kabağı tepesinden basık görünümlü, grimsi kabuklu ve içi sert yapıda bir kabaktır. Kabak alırken içi koyu turuncu ve sert dokudaki kabakları almanızı tavsiye ederim. Kabak tatlısının lezzetini artıran bir diğer püf noktası da elbette  kullanacağınız pişirme yöntemidir. Doğradığınız kabakları pişirmeden önce en az 4-5 saat şekerle birlikte bekletirseniz, şekerin etkisiyle kabak suyunu salacak, su ilave etmeden kendi suyuyla pişen kabaklar çok lezzetli olacaktır. Ayrıca kabaklar yüksek ateşte değil, kısık ateşte yavaş yavaş yumuşayana kadar pişirilmelidir. Eğer dilerseniz kabaklar yumuşayınca tencereden alıp, kalan suyunu biraz daha kaynatıp, suyunu buharlaştırabilirsiniz. Böylelikle tatlınızın şerbeti biraz daha kıvamlı hale gelebilir.

Peki bu yapımı çok kolay kabak tatlısını biraz daha lezzetlendirmek için ne yapabiliriz ? Biraz aroma katmaya ne dersiniz ? Bunun için tatlılara yakışan baharatları kullanabiliriz. Böylece kabağın bazılarına rahatsızlık veren kokusunu kırıp, tatlıyı çok daha hafifletmiş ve lezzetlendirmiş oluruz. Ben kabakları şekerde bekletirken içine kabuk tarçın ve portakal kabukları da koyuyorum mutlaka. Dileyenler sevdikleri başka baharatları da kullanabilirler. Karanfil ya da azıcık zencefil de yakışabilir mesela.

Benim gibi bal kabaklı tarifleri sevenler için Balkabaklı Muhallebi Tarifimi ve Balkabaklı Üç Renkli İrmik Tatlısı Tarifimi öneriyorum

Kabak Tatlısı

Hazırlama Süresi20 dakika
Pişirme Süresi30 dakika
Toplam Süre50 dakika
Porsiyon :6 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 1 kg soyulup temizlenmiş balkabağı
  • 2-2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 portakalın ince rendelenmiş kabukları
  • 1 adet çubuk tarçın

Yapılışı:

  • Balkabağını doğrayıp (istediğiniz büyüklükte) pişireceğiniz tencereye dizin. Rendelenmiş portakal kabuklarını üzerine serpiştirin, tarçın çubuğunu, kabakların arasına koyun. Tozşekeri kabakların üzerini kaplayacak şekilde dökün (Ben az şekerli sevdiğim için 1,5 su bardağı şeker koyuyorum. Normal sevenler 2 su bardağı, tatlı sevenler 2,5 su bardağı toz şeker koyabilirler).
  • Tencerenin kapağını kapatıp kabaklar sularını salıp, şeker eriyene kadar bekletin.
  • Şeker eriyince kabaklar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Kabaklar soğuyunca servis tabağına alın.
  • Ceviz ya da fındık ile servis yapın.