Karnıyarık Tarifi, Nasıl Yapılır

Merhaba herkese :) Bugünkü tarifimiz, patlıcanla etin buluşmasının en güzel örneklerinden Kıymalı Patlıcan Karnıyarık Tarifi.  Karnıyarık Tarifi verirken ilk olarak bizim de evde en sık hazırladığımız , klasik yöntemle ama azıcık hafifletilmiş haliyle hazırlanan tarifini vermek istedim. Elbette daha da hafif olsun diye patlıcanları fırında közleyerek ya da buharda ön pişirme yaparak hazırlanan hafif karnıyarık tarifleri de var. Bunları da ilerleyen zamanlarda hazırlayıp tariflerini vermek isterim.

Karnıyarık  çok zor bir yemek değil ve eminim ki çoğunuz da harika yapıyorsunuz ama ben bugün daha önce karnıyarık yapmamış olan veya mutfakta yeni olanlar için lezzetli bir karnıyarık nasıl yapılır anlatmak istiyorum. Öncelikle her tarif gibi karnıyarık da mevsiminde hazırlanınca güzel. Yani yaz güneşinin altında yetişmiş patlıcan ve domatesle hazırlanan karnıyarığın lezzetsiz olması mümkün değil değildir. Bunun dışında ikinci malzememiz olan kıymanın yağının iyi dengelenmesi de önemlidir. Eğer kıymanız yağlı ise soğanı kavururken yağ koymadan kıymayala birlikte kavurabilirsiniz ki ben öyle yapıyorum. Ayrıca patlıcanları kızartırken kullandığınız yağın sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Soğuk ya da yeterince ısınmamış yağda kızaran patlıcanlar yağı çok fazla çeker ve yerken hem çok ağır bir yemek olur hem de sonrasında hazımsızlık problemi yaşayabilirsiniz. Patlıcanları yağa attığınızda kabarcıklar çıkacak kadar ısınmış olmalı. Kızarttığınız patlıcanların yağını kağıt havlu ile almayı da unutmayın.

Patlıcan Yemeklerini seven ama klasik yemeklerden şaşmayanlar için Ali Nazik Tarifimi, biraz farklılık arayanlar için ise Patlıcanlı Peynirli Tart Tarifimi de öneriyorum.

Karnıyarık

Hazırlama Süresi40 dakika
Pişirme Süresi20 dakika
Toplam Süre1 saat
Kalori: 190kcal
Porsiyon :5 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 7-8 adet orta boy patlıcan
  • 250 gr yağsız kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 3 adet orta boy domates
  • ½ demet maydanoz
  • ½ çorba kaşığı salça
  • ½ su bardağı ılık su
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • Tuz, karabiber, kimyon, kuru fesleğen, çok az kekik

Yapılışı:

  • İç malzemeyi hazırlamak için kıyma ve ince doğranmış soğanı tencereye alın ve önce orta ateşte, sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirin (Bu aşamada yağ koymuyorum kıymanın suyuyla pişiriyorum). Soğanlar yumuşayınca ince doğranmış yeşil biberleri ve küçük doğranmış iki adet domatesi koyun. Tuzunu ve baharatlarını da ilave edip karıştırın ve domatesler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Altını kapattıktan sonra doğranmış maydanozları da koyup karıştırın.
  • Ben dört adet tombul patlıcanı ikiye bölerek kullandım. Patlıcanları alacalı soyun ve kızgın yağda her tarafını kızartın. Patlıcanları yakmadan kızartmaya özen gösterin. Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.
  • Salçayı suyla açın ve bir domatesi rendeleyerek karıştırın ve karnıyarık tenceresine dökün. Kızaran patlıcanları tencereye alın ve ortasından keserek açın. Bir tatlı kaşığının tersiyle patlıcanın orta kısmında iç malzemeyi yerleştirebileceğimiz boşluk açın. İç malzemeyi patlıcanların ortasına biraz bastırarak yerleştirin. Tencereyi ocağa koyun ve önce orta ateşte kaynayınca kısık ateşte yemeği pişirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için patlıcanların sap kısımlarına yakın bölüme çatal batırın. Yumuşamışsa pişmiş demektir.
  • Pişirme işlemini fırında da yapabilirsiniz. Üzeri kapalı olarak, 180 derece ısıtılmış fırında patlıcanlar iyice yumuşayana kadarpişirin. Sonra üzerini açıp 10-15 dakika daha pişirip sıcak servis edin.