Çikolatalı Panna Cotta Tarifi

Çikolatalı Panna Cotta Tarifi, Nasıl Yapılır

Merhaba, çok pratik ama gerçekten çok pratik bir tatlı tarifi, Çikolatalı Panna Cotta Tarifi vereceğim. Panna Cotta bir İtalyan tatlısı. Panna Cotta İtalyanca’da “pişmiş krema” demek. Böyle söyleyince kulağa hoş gelmiyor ama çok lezzetli bir tatlı güvenin bana.

Tarif az malzemeli tariflerden. Temelde krema, süt, şeker pişirilip, jelatinle kıvam veriliyor. Genellikle ters çevrilip, çeşitli sos veya meyvelerle servis ediliyor. Ben daha çok çikolatalı ve limonlusunu yapıyorum. Yanında ya frambuaz sosu ya da taze meyveler ile servis ediyorum. Ayrıca porsiyonlarken diğer tatlılara göre daha küçük boyutlarda hazırlıyorum. Örneğin fotoğrafta gördüğünüz tatlıları 100 ml’lik kaselerde hazırladım. Yani 1 çay bardağı ölçülerinde. Bu ölçülerle 5 porsiyon tatlı elde ettim. Daha büyük kalıplar kullanırsanız porsiyon adedi de azalacaktır. Hazırlarken bunu göz önünde bulundurmanızı öneriyorum.

Tarifteki jelatinin yerine kullanılabilecek başka malzeme var mı derseniz ne yazık ki yok.  Nişasta ile hazırlanılan tarifler var ama hazırlanan tatlı, pelte kıvamında ve tadında bir tatlı oluyor, panna cotta değil.  Jelatini toz şeklinde ya da yaprak şeklinde kullanabilirsiniz. Hayvansal jelatin kullanmak istemezseniz bitkisel jelatinlerden de kullanabilirsiniz. Benim kullandığım jelatini buradaki linkten inceleyebilirsiniz.

Çikolata Panna Cotta tarifini detaylıca anlatmaya çalıştım aşağıda ama önce çikolata severler için Çikolatalı Magnolia Tarifimi de önermek isterim.

Orijinal Panna Cotta Tarifi

Çikolatalı Panna Cotta Tarifi

Hazırlama Süresi5 dakika
Pişirme Süresi10 dakika
Toplam Süre15 dakika
Porsiyon :5 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 200 ml krema (1 su bardağı)
  • 200 ml süt (1 su bardağı)
  • ½ çay bardağı toz şeker
  • 6 gr toz jelatin (ya da 4 küçük yaprak jelatin)
  • 60 gr bitter çikolata

Yapılışı:

  • Yaprak jelatin kullanacaksanız jelatini yumuşaması için soğuk su bir dolu bir kasenin içine koyun.
  • Küçük bir sos tenceresine krema, süt, şeker ve toz jelatini koyup karıştırın. Ocağa alıp kısık ateşte karıştırarak ısıtın. Karışım ısınıp kaynama noktasına gelmeye yakın olunca ocaktan alıp içine çikolatayı koyup karıştırarak erimesini sağlayın. (Yaprak jelatin kullanacaksanız, yumuşayan jelatinleri suda alıp suyunu hafifçe sıkarak bu aşamada, sıcak karışıma ilave edip karıştırabilirsiniz.)
  • Karışımı hafifçe ıslattığınız kaplara paylaştırın. Bu haliyle oldukça sıvı olacak. Dışarıda oda sıcaklığına gelince üzerlerini kapatıp buzdolabına kaldırıp, iyice soğutun.
  • Soğuyup katılaşan tatlılarınızı ters çevirerek tatlı tabaklarına aktarın. Zorlanırsanız ince bir bıçakla kenarlarını kalıptan ayırabilirsiniz.
  • Dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.

İlave Bilgiler:

Not: Benim kullandığım çikolatanın şeker miktarı fazla olduğu için şekeri az kullandım. Siz dilerseniz arttırabilirsiniz.