Yumuşak Lavaş Tarifi

Tavada Yumuşak Lavaş Tarifi, Nasıl Yapılır

Merhaba :) En sevdiğimiz hamur işlerinden yumuşacık lavaş tarifi veriyorum bugün. Çok sık pişirmesek de eminim hepimiz çok seviyoruz sıcacık lavaşları. Arasına koyacağınız envai çeşit malzeme ile dürüm yapıp, her öğünde tüketebileceğiniz lavaşların tarihi çok eski zamanlara dayanıyor. Lavaş gibi yassı ekmekler, kalın ekmeklerin yanmadan  pişirilebileceği fırınlar olmadığı zamanlarda, ateş üstünde pişiriliyormuş. Günümüzde böyle bir zorunluluk olmasa da hala lezzeti ve kullanım kolaylığı nedeniyle hazırlanıyor.

Ben de son 2-3 senedir evimizde sıkça lavaş hazırlıyorum. Özellikle karabuğday unuyla hazırladığım glutensiz lavaşlar yapıyorum ki evde kapış kapış gidiyor. Onu da ilk fırsatta fotoğraflayıp paylaşmak isterim.

Gelelim bu yumuşacık mayalı lavaşlara. Fotoğrafları annem bize kahvaltı için hazırlarken çekmiştim. Epeydir bekliyordu arşivde. Ramazan da yaklaşıyorken belki önceden hazırlayıp, derin dondurucuya koymak istersiniz diye düşündüm. Sahur veya iftar için çıkarıp çözdürmeniz yeterli. İnce oldukları için kısa sürede çözülüyorlar. İsterseniz ısıtılmış tavada kısacık tutup yeni pişirilmiş gibi sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Tarife geçmeden önce dilerseniz daha önce yayınladığım Tortilla Tarifime de göz atabilir, yeni tariflerimi instagramda da görebilmek için İNSTAGRAM hesabımı takibe alabilirsiniz.

Lavaş Tarifi

Hazırlama Süresi40 dakika
Pişirme Süresi20 dakika
Toplam Süre1 saat
Porsiyon :4 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 1 su bardağı su
  • ½ su bardağı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya (½ paket yaş maya)
  • 2-3 su bardağı un

Yapılışı:

  • Mayayı ılık suyun içinde eritin.
  • 2 su bardağı unu karıştırma kabına alın. Tuzla birlikte karıştırın. Ortasını çukurlaştırıp mayalı suyu, zeytinyağını ve yoğurdu koyup iyice yoğurun. Hamurunuz hafifçe ele yapışacak kıvamda olsun. Gerekirse azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurunuzun üzerini örtüp en az yarım saat mayalandırın.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp bezeler haline getirin. Hafifçe unlanmış zeminde oklava ya da merdaneyle bıçak sırtı kalınlığında açın.
  • Yapışmaz yüzeyli tavanızı ısıtın. Tavanın iyice ısınmış olmasına dikkat edin. Lavaşlarınızı tavaya koyup ısınmış tavada her iki yüzünü pişirin. Pişirdiğiniz lavaşları temiz mutfak havlusu arasına alıp soğutun. Hatta büyük bir buzdolabı poşetinin içine yerleştirin bu mutfak havlusunu ki yumuşacık kalsın. Lavaşların üzerini açıp soğutursanız buharı uçar ve lavaşlarınız kurur. İsterseniz poşette, isterseniz yine içine mutfak havlusu koyduğunuz tencerede kapağı kapalı olarak bekletin.
  • Tüm lavaşlarınızı bu şekilde pişirip dinlendirdikten sonra servis yapın.