tavuklu şehriye çorbası

Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır

Daha çok kış çorbası olarak tanımlansa da, yaz kış çorba içmekten bıkmayan bizim gibiler için mevsimsiz bir çorbadır Tavuklu Şehriye Çorbası. O kadar sevilir ki evimizde, bir kaseyle yetinilmez, ikincisi istenir. Özellikle de bol sarımsaklıysa. Eğer ertesi gün evdeysek ve kimseyle görüşmüyorsak bol sarımsaklı yapmayı tercih ediyoruz. Şehriye olarak tel şehriye ya da arpa şehriye kullanabilirsiniz. Tel şehriye daha çabuk piştiği için zamanı olmayanlar, hızlıca pişirmek isteyenler tel şehriye kullanabilirler. Arpa şehriye daha dolgun olduğu, daha dişe geldiği için arpa şehriye kullanıyorum genellikle ben.

Tavuk suyuna yapılmış çorbaların şifa verici, iyileştirici bir gücü var sanırım. Hatta hatırlarsanız Tavuk Suyuna Öyküler adında hayata dair öğütler içeren, iç ısıtıcı, umut verici hikayelerden oluşan bir kitap serisi de vardı. Ne zaman bu çorbayı yapsam o kitaplar gelir aklıma.

Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifine dönecek olursak, tarifte kullandığım tavuk eti genellikle daha lezzetli olduğundan tavuk incik oluyor. Tavuk inciklerin üzerini aşacak kadar su koyuyor ve ağır ateşte pişiriyorum. Suyuna da bir kaç diş sarımsak koyuyorum. Hem tavuğun kokusunu hafifletiyor, hem de nefis bir aroma veriyor. Dilerseniz kuru soğan, maydanoz da koyabilirsiniz.

Tavuklu Şehriye Çorbasına geçmeden önce, bir diğer lezzetli şehriye çorbası olan Sebzeli Şehriye Çorbası Tarifime mutlaka göz atmalısınız.

Tavuklu Şehriye Çorbası

Hazırlama Süresi30 dakika
Pişirme Süresi25 dakika
Toplam Süre55 dakika
Porsiyon :5 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 2 adet tavuk incik
  • 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı tel veya arpa şehriye
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • Yeteri kadar sıcak su
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Tavukları tencereye koyun. 2,5 su bardağı su ve 3 diş sarımsağı ilave edip, yavaş ateşte tavuklar iyice yumuşayana kadar pişirin. Pişen tavukları sudan çıkarıp, derilerini temizleyin. Tavuk etlerini küçük parçalara bölün.
  • Başka bir tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. Unu koyup karıştırarak hafifçe, çok az kavurun. Şehriyeleri ilave edip bir iki kez karıştırıp, tavukları haşladığınız suyu (süzerek) ve tavuk etlerini ilave edin. Bir bardak kadar sıcak su ekleyin. Tuz ve karabiberi de koyup pişmeye bırakın. Şehriyeler yumuşayana kadar pişirin. Çorbanın kıvamını sıcak su ilave ederek ayarlayın. 
  • Bol limonla servis edin.

İlave Bilgiler:

Dilerseniz servisten önce iki diş sarımsağı ezerek çorbaya koyup karıştırın.