portakallı alt üst kek-1

Portakallı Alt Üst Kek Tarifi, Nasıl Yapılır

Bu keki yaptığımdan beri, Portakallı Kek Tarifi denilince yapmak istediğim tek portakallı kek tarifi bu Portakallı Alt Üst Kek oluyor. Diğerleri yeterince portakallı değilmiş gibi geliyor bana. Portakalın lezzetini tam anlamıyla hissedebileceğiniz bir kek. Portakal severler bu tarifi kesinlikle denemeliler. Benim de portakalı çok sevdiğimi bilirsiniz eğer takip ediyorsanız. Portakal ve limonun aromasını çok sever bolca da kullanırım tatlılarda.

Keki yapıp fotoğraflayalı epey oluyor. Hatırlıyorum küçük oğlum henüz bebekti ve ben fotoğraf çekmeye çalışırken makineden korkmuş, ağlamıştı. Çok acelece çektiğim için fotoğrafları beğenmedim ve bu nedenle paylaşamadım sizinle. Tekrar yaparım, çekerim dedim, yaptım ama çekemedim. Her neyse iki senedir bekleyen tarifi bugün yayınlıyorum.

Kekin bu kadar lezzetli olmasının sebebi pişerken tabanına koyduğumuz portakal dilimi şekerlemeleri. Keki hazırlamadan önce bu dilimleri üç kez haşlayıp suyunu döküyoruz ki acılığı gitsin. Sonra şekerli şurubun içinde portakal dilimlerini pişiriyoruz. Daha önce verdiğim Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifinden bu yöntemi hatırlıyorsunuzdur. Bu lezzetli portakal dilimleri, pişen keki alt üst ettiğinizde kekin üzerinde görünüyorlar. Portakal dilimlerini hazırlama kısmı zahmetli gibi gelse de buna değiyor.

Kalıbın üzerini alüminyum folyo ile kapatarak pişirme yöntemini, bu tarifte de denedim. Kekin içi daha iyi pişti ve daha yumuşak kaldı. İlk 35 dakika keki folyo ile pişirdim. Sonra folyoyu alıp bir 10-15 dakika daha pişirerek üst kısmının da pişmesini sağladım.

Şık görünümlerinden ve meyvenin lezzeti daha yoğun hissedildiğinden dolayı alt üst kekleri çok seviyorum. Siz de seviyorsanız Portakallı Alt Üst Keke benzeyen ve tadı çok beğenilen Şeftalili Alt Üst Kek ve Vişneli Alt Üst Keke de mutlaka bakmalısınız.

Portakallı Alt Üst Kek

Hazırlama Süresi35 dakika
Pişirme Süresi40 dakika
Toplam Süre1 saat 15 dakika
Porsiyon :8 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

Portakal Dilimleri İçin:

  • 1 adet portakal
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su

Kek İçin:

  • 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet portakalın ince rendelenmiş kabukları
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • ½ su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Portakal Dilimlerinin Hazırlanması:

  • Portakalı çok iyi yıkadıktan sonra, ½ cm kalınlığında dilimlere ayırın. Tencereye koyup üzerini aşacak kadar su ekleyin. Ocağa koyup orta ateşte 2 dakika kadar kaynatın. Suyunu döküp, tekrar su koyun. Soğuk ya da sıcak su kullanabilirsiniz farketmez. Sadece bu işlemler sırasında dilimlerin iç kısımlarını bozmamaya özen gösterin. Tekrar ocağa koyup 2 dakika kaynatıp suyunu dökün. Tekrar su koyup kaynatın ve suyunu dökün. 3 kere kaynatıp suyunu dökmüş oldunuz. Şimdi 1 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı su koyup ocağa koyun. Ara ara karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Portakal dilimlerini de yerleştirin, kabukları hafifçe saydamlaşana kadar orta ateşte kaynatın. Suyu azalırsa biraz su ekleyebilirsiniz.  
  • Kelepçeli kalıbınızın tabanına yağlı kağıt serin ve 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı ile yağlayın. Hazırladığınız portakal dilimlerini, sularını süzerek istediğiniz şekilde kalıba yerleştirin. Dilimleri mümkün olduğunca sık yerleştirin. Ben bu tarifte 24 cm'lik kelepçeli kalıp kullandım ama 20 - 22 cm 'lik kalıp da kullanılabilir.

Kekin Hazırlanması:

  • Keki hazırlamadan önce ½ su bardağı süte 1 tatlı kaşığı limon suyunu koyup karıştırın ve ılık bir yerde en az yarım saat bekletin. Limon suyu sütün kesilmesini sağlayacak ve bu kesilmiş süt, kekimize çok güzel bir yumuşaklık verecek.
  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, toz şekeri ve portakal kabuğu rendesini çırpma kabına alın. Mikserle 2-3 dakika, karışım krema kıvamına gelene kadar çırpın. 
  • Yumurtaları teker teker ilave ederken, her seferinde iyice çırparak karışıma yedirin. 
  • Un ve kabartma tozunu ayrı bir kasede iyice karıştırıp ilave edin. Kesilmiş sütü (buttermilk) de ilave edin ve hepsini kaşıkla karıştırın. Kalıptaki portakal dilimlerinin üzerine bu karışımı döküp kaşıkla düzeltin. 
  • 170 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Pişme süresi fırından fırına değişebileceğinden 35 dakikanın sonunda kekinizi kontrol etmenizde fayda var. Ortasına kürdan ya da temiz bir bıçak sokup çıkarın. Kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Hamurlar yapışıyorsa pişme süresini uzatarak pişirmeye devam edin. 
  • Pişen kekinizi fırından alın ve ılınmaya bırakın. Ilınan keki dikkatlice ters çevirin ve yağlı kağıdı dikkatlice sıyırarak alın. 
  • Dilerseniz kekinizin üzerine tencerede kalan, portakal dilimlerini hazırladığınız şuruptan dökerek ıslatabilirsiniz.

İlave Bilgiler:

Kalıbın tabanını kaplamak için 1 adet portakal yeterli gelmeyecek gibiyse 2 adet de kullanabilirsiniz. 
Ben fotoğraftan da anlayabileceğiniz gibi iki çeşit portakal kullandım, görünüşü daha güzel oldu.

portakallı alt üst kek-2