kısır

Kısır Tarifi, Nasıl Yapılır

Benden en çok talep edilen tariflerden biri kısır tarifi. Kısır sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama ben henüz rastlamadım. Epey fanatikleri vardır hatta. Gün menüleri yıllar içinde değişikliğe uğrasa da kısırın yeri ayrıdır. O hep başköşededir. Pekin’de yabancı arkadaşlarım için yaptığım Türk Mutfağı tanıtım kurslarında kısırın yapılışını göstermiştim. Çarçabuk hazırlanmasından çok etkilendiler önce. Tadına ise bayıldılar. Benden malzemeleri temin edebilmek için adresler istediler, evlerinde deneyenler de oldu. İlk defa bulgur yiyenler, hatta bulgurun ne olduğunu bile ilk defa duyanlar için güzel bir deneyim oldu.

Kısır tarifi için herkesin kullandığı malzemeler üç aşağı beş yukarı aynı olsa da herkesin yaptığı kısırın tadı birbirinden farklı olur. Bunda kullanılan malzemelerin kalitesi ve kısırın hazırlanma yöntemi etkendir. Ne kadar basit bir tarifmiş gibi gözükse de özenilmeden hazırlanmış kısır doğrusu pek tat vermez. Yöreden yöreye de farklılık gösterir kısırın yapılışı. Kimi bölgelerde sıcak su ile ıslatılmadan su ile yoğrularak, kimi bölgelerde bulgur pilavı gibi pişirilerek hazırlanır, kimi bölgelerde sadece domates suyuyla ıslatılarak yapılır. Kimisi soğanı salçayla kavurup öyle ilave eder kimisi soğanı çiğ kullanır. Doğrusunu isterseniz alışılagelmiş standart bir tarifi yoktur kısırın. En iyi kısır tarifi diye bir tarif de verilemez çünkü herkesin damak tadına en uygun olan hangisiyse en güzeli odur.

Benim bugün vereceğim kısır tarifi, kendi evimde en çok hazırladığım, çocuklarımın en sevdiği tarif olacak. Bazen bulgur pilavı gibi pişirerek de hazırlıyorum ki bence o da çok güzel oluyor, onun tarifini de ilerleyen günlerde vereceğim.

Ben kısırı bazen fotoğrafta gördüğünüz şekilde yeşillikleriyle karıştırmadan servis ediyorum. Hem değişik duruyor hem de isteyen yeşilliğinden istediği kadar alıyor.

Kısır yapmanın püf noktası nedir diye soracak olursanız, bence en önemli püf noktası bulguru lezzetlendirmektir. Bunu nasıl yapacağınızı görmek isterseniz aşağıdaki tarife bir göz atabilirsiniz.

Kısır

Hazırlama Süresi15 dakika
Toplam Süre15 dakika
Kalori: 325kcal
Porsiyon :4 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • ½ çorba kaşığı biber salçası
  • ½ su bardağı zeytinyağı
  • ½ su bardağı fındık yağı
  • 1 adet kuru soğan
  • ½ demet maydanoz
  • 5-6 yaprak kıvırcık
  • 5-6 dal yeşil soğan
  • 1 adet domates
  • ½ limon suyu
  • Tuz
  • Karabiber, kimyon, kuru nane, pul biber ve sevdiğiniz başka baharatlar

Yapılışı:

  • Bulguru, kısırı hazırlayacağınız kaseye koyun. Sıcak su ve salçaları ayrı bir kasede karıştırıp bulgurun üzerine döküp karıştırın. Kasenin üzerini strech filmle kapatıp 15 dakika dinlendirin. Kuru soğanı çok küçük ve ince ince doğrayıp bulgura ilave edin. Baharatları, yağı, tuzu ve limon suyunu, kullanacaksanız nar ekşisini koyup malzemeleri iyice karıştırın. Bu işlemi kaşığın tersiyle bastırarak yaparsanız malzemeler birbirleriyle daha güzel bütünleşiyorlar. İyice karıştırmak önemli.
  • Maydanoz, yeşil soğan, kıvırcık ve domatesi de küçük küçük doğrayarak ilave edip karıştırın ve servis edin.

İlave Bilgiler:

Kullandığınız bulgurun cinsine göre kullanacağınız su miktarı değişkenlik gösterebilir. Suyun hepsini ilave etmeden, bulgurun üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su koyup karıştırın. Eğer çok kuru olduysa kalan suyu azar azar ilave ederek kıvamını ayarlayın. Soğanı ve salçayı çiğ kullanmak istemiyorsanız soğanı küçük doğrayıp yağda kavurun ve salçayı da ilave edip biraz pişirdikten sonra bulgura ilave edip karıştırın. Kısırı damak tadınıza göre ilaveler yaparak zenginleştirmeniz mümkün. Örneğin seviyorsanız nar ekşisi, salatalık, yeşil biber veya sarımsak da koyabilirsiniz. Ben Kısır hazırlarken zeytinyağı ve fındık yağını birlikte kullanıyorum. Dilerseniz sadece zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

Eğer Kısırı çok seviyor ancak kalorisi yüksek diye çekiniyorsanız, size en az kısır kadar lezzetli ama çok düşük kalorili ve tok tutan! Karabuğday Salatasını da tavsiye edebilirim.