Gelin Pastası Tarifi, Nasıl Yapılır
Bir yanıyla pasta, bir yanıyla sütlü tatlı, diğer bir yanıyla da şerbetli tatlı Gelin Pastası. Trileçenin verdiği ilhamla yenilerde yapılmaya başlanmış nefis bir şey. İlk kim düşünmüş yapmışsa ellerine sağlık. Ben internetten biraz bakınıp, tarifi deneyen arkadaşlarımın tariflerini biraz kendimize uyarlayarak yaptım. Kekini akşam pişirdim. Soğuyunca sütlü şerbetini döküp buzdolabına kaldırdım. Ertesi gün kremasını hazırlayıp üzerine döküp tekrar soğuttum. Yapması zor değil sadece süngerimsi bir kek elde etmek için yumurta sarıları ile akını ayrı ayrı çırpıp birleştiriyorsunuz. Tarifin altındaki videoyu izlemeniz de yapım aşamalarını görmeniz açısından çok faydalı olacaktır.
Gelin Pastası bizim evdekileri mest etti. Bol sütlü bir tadı var. Sütde bulunan yağ haricinde yağ da içermediği için pek hafif. Mutlaka bir kez denemelisiniz. Sonrasında tekrar yapmak isteyeceğinizi düşünüyorum.
Tarifin Videosunu İzleyebilirsiniz:
Gelin Pastası
Malzemeler:
Kek:
- 4 adet yumurta
- ½ su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü yoksa 1 paket vanilin
Şerbet:
- 2,5 su bardağı süt (500 mililitre)
- ½ su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı vanilya özütü yoksa yarım paket vanilin
Krema:
- 4 su bardağı süt
- ½ su bardağı toz şeker
- 3 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı vanilya özütü yoksa yarım paket vanilin
Üzerine:
- 1 su bardağı hindistan cevizi
Yapılışı:
- Kekini hazırlamak için oda sıcaklığındaki yumurtaların aklarıyla sarılarını ayrı ayrı karıştırma kaplarına alın. Dikkatli ayırın, yumurta aklarına yumurta sarısı hiç bulaşmamalı.
- Önce yumurta aklarına şekerin yarısını ilave ederek iyice çırpın. Karışım kar gibi olup, kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvama gelene kadar çırpmalısınız.
- Sonra yumurta sarılarını kalan şeker ve vanilyayla birlikte 3-4 dakika mikserin yüksek devriyle çırpın. Yumurta sarılı karışıma çırptığınız yumurta aklarının yarısını koyup, kaşıkla altan üste doğru alarak hafifçe karıştırın. Unu da ilave edip hafifçe karıştırın. En son kalan yumurta aklarını aynı şekilde karıştırın. Homojen bir karışım olunca (çok da karıştırmayın ki yumurta akları sönmesin) pişireceğiniz kaba boşatıp üzerini düzeltin.
- Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin. Benimki yaklaşık 30 dakika sürdü. Fırından almadan önce kürdan batırıp içinin pişip pişmediğini kontrol edin.
- Kekinizi fırından alıp bir kenarda soğumaya bırakın. Bu arada sütlü şerbeti hazırlayın. Şerbet malzemeleri olan, süt, vanilya ve şekeri derin bir kasede şeker eriyene kadar karıştırın (şerbet soğuk olarak hazırlanıp herhangi bir ısıtma işlemi yapılmamakta). Soğuyan kekinizin üzerine sütlü şerbeti eşit bir şekilde dökün. Kekin şerbeti iyi çekmesi için kürdanla delikler açabilirsiniz. Keki şerbetini iyice çekene kadar buzdolabına kaldırın.
- Kremasını hazırlamak için vanilya dışındaki malzemeleri tencereye koyup tel çırpıcı ile karıştırarak orta ateşte pişirin. Karışım koyulaşıp göz göz olunca vanilyayı ilave edip karıştırın ve ocağın altını kapatın. Tercihen mikserle kremayı yüksek devirde iyice çırpın. Vaktim yok diyorsanız bu kısmı atlayabilirsiniz.
- Kremayı şerbetini emen kekin üzerine eşit bir şekilde döküp üzerine hindistan cevizi serpin. Tekrar buzdolabına kaldırıp iyice soğutup servis yapın.
İlave Bilgiler:
Hafif ve sütlü tatlı severler için Su Muhallebisi tarifini de mutlaka tavsiye ederim :)
Pelin hanım merhabalar kekinin kabarması için kabartma tozu atsak sıkıntı olur mu?? Tarifte yok da
Merhaba Pelin Hanım,
Tarifteki tekniği doğru uygularsanız kesinlikle kabartma tozuna ihtiyaç duyulmayacaktır.
Arzu ederseniz tarifteki videoyu izleyerek de bahse konu tekniği daha iyi görebilirsiniz.
Şimdiden kolay gelsin ve iyi bayramlar.
Tarif çok güzel ellerinize sağlık, tüm tariflerinizi severek yapıyorum yeni tariflerin gelmesini de dört gözle bekliyorum
Merhaba Sinem Hanım,
Geç geri dönüş için kusura bakmayın, sitede sistemsel bir sorun yaşadık maalesef.
Beğenmenize çok sevindim, sizin de ellerinize sağlık.
İyi bayramlar.