Limonlu Şifon Kek1

Limonlu Şifon Kek Tarifi, Nasıl Yapılır

Adından da anlaşılacağı üzere hafif, puf puf kabarmış nefis pamuk gibi limonlu kek tarifi vereceğim bugün. Limonlu Şifon Kek Tarifi ailecek favorimiz, denerseniz eminim siz de çok seveceksiniz onu. Ağızda eriyip giden yumuşacık dokusu ve limonun verdiği ferah tadıyla kalbinizi fethedip, tekrar tekrar yapılacaklar listenizde olmaya aday bir tarif.

Şifon Kek bir Amerikan tarifi. Wikipedia’ya göre, tarif, Harry Baker’ a ait ve 20 yıl boyunca gizli tuttuktan sonra, tarifi satıyor ve 1940 ve 1950’ler arasında çeşitlendirilip, 14 farklı çeşidi yayınlanıyor. Amerikada öyle çok seviliyor ki 29 Mart günü Ulusal Limonlu Şifon Kek günü olarak kutlanıyor. Tarifin tarihçesinden de bahsettiysek tarifin özelliklerini saymaya devam edeyim.

Şifon Kek  hazırlanış tekniği ve malzeme oranları nedeniyle pamuk gibi yumuşak, çok kabaran bir kek oluyor. Yapılış tekniğini tarifte detaylıca yazdım, malzemeleri dikkatle hazırlar, adımları dikkatlice uygularsanız başarısız olmanız için hiçbir neden yok. Böyle söyleyince gözünüz korkmasın, öyle aman aman zor yöntemlerden bahsetmiyorum. Örneğin şifon keki hazırlarken yumurtaların beyazlarını sarılarından ayırıp iyice çırpmalıyız. Sonra kalıbı, aynı pandispanyaları pişirirken yaptığımız gibi kek kalıbını yağlamıyoruz ki kek hamuru kalıba tırmanabilsin. Ayrıca piştikten sonra kalıbı ters çevirerek soğutuyoruz yoksa sönebiliyor.

Son olarak şifon kekler genellikle altı düz, borulu diye tabir edilen ortası delik kek kalıplarında hazırlanıyor. Eskiden bu kalıbı ülkemizde bulamıyorduk ancak şimdi online olarak kolaylıkla sipariş verebilirsiniz. Benim şifon keki pişirdiğim kalıbımın çapı 25 cm, derinliği 10 cm.

Şifon kekleri, pudra şekeri ve vanilya ile çırpılmış krema ve meyvelerle servis etmeyi seviyorum ama sade haliyle de gayet lezzetli. Şifon kek gibi hafif, yumuşak kekler sevenler için Labneli Limonlu Kek Tarifimi tavsiye edip tarife geçiyorum.

Limonlu Şifon Kek Tarifi

Hazırlama Süresi15 dakika
Pişirme Süresi55 dakika
Toplam Süre1 saat 10 dakika
Porsiyon :8 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 7 adet yumurta
  • 300 gr toz şeker (1 + ¾ su bardağı)
  • 235 gr kek unu (1+¾ su bardağı un +2 çorba kaşığı nişasta)
  • 1 paket kabartma tozu
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 125 ml sıvıyağ
  • 65 ml limon suyu (½çay bardağı + 1 çorba kaşığı dolusu)
  • 65 ml su (½ çay bardağı + 1 çorba kaşığı dolusu)
  • 1 limonun ince rendelenmiş kabukları

Yapılışı:

  • Kek unu hazırlamak için 1 + ¾ su bardağı un ve 2 çorba kaşığı unu birlikte, elekten 2 kez geçirin.
  • Limon kabukları ve şekeri bir kabın içinde elinizle ovarak güzelce karıştırın ki limonun aroması ortaya çıksın.
  • Hazırladığınız kek un, hazırladığınız limonlu şeker, tuz ve kabartma tozunu karıştırın.
  • Yumurtaların aklarıyla sarılarını dikkatlice ayırıp farklı karıştırma kaplarına alın ve yumurta aklarını tıraş köpüğü kıvamına gelene kadar mikserle yüksek devirde çırpın. Kabınız temiz ve kuru olsun.
  • Ayrı bir kapta yumurta sarılarını, yağı, limon suyu ve suyu birlikte mikserle 1 dakika kadar çırpın. Unlu karışımı da ilave edip yavaşça ilave edip homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Bu karışıma çırptığınız yumurta aklarının ⅓ ünü koyup spatula ile alttan üste doğru alarak yavaş yavaş karıştırın.
  • Yumurta aklarından aynı ölçüde alıp, aynı şekilde alttan üste doğru karıştırın. Kalan yumurta aklarını da koyup aynı şekilde alttan üste doğru yavaşça karıştırın. Yağlanmamış kalıba döküp, önceden 165 derecede ısıtılmış fırında 50-55 dakika kadar pişirin. Keki fırından çıkardıktan sonra, ters çevirerek soğutun, aksi taktirde sönecektir. Kalıbın ortasındaki deliği bir şişe üzerine ters çevirebilirsiniz veya kalıbın kenarlarını kase, bardak vs gibi bir dayanağa dayayarak ters çevirebilirsiniz. Kekiniz iyice soğuyunca kenarlarını ince bir bıçakla sıyırarak kalıptan ayırın ve kalıptan çıkarın.

İlave Bilgiler:

NOTLAR: Kekimizin başarılı olması için, tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
Yumurta aklarını sarılarından ayırırken dikkatli olunmalı, yumurta akları ve sarıları kesinlikle birbirine karışmamalı. Aksi taktirde yumurta akı çırpıldığında istediğimiz kıvama gelmez, bu durumda da kekimizin dokusu olması gerektiği gibi kabarık, puf puf değil, sönük olur. Aynı şekilde yumurta aklarını çırpacağımız kap ve mikser ucu, kuru ve temiz olmalı.
Dikkat edeceğimiz diğer konu da keki pişireceğimiz kalıbın yağlanmamış olmasıdır. Bu kek tutunarak tırmanıyor, kabarıyor. Kalıbı yağlarsak tutunamayacağı için güzel kabarmaz.
Kekiniz soğurken kalıbı ters çevirmeyi de unutmayın. 
Kullandığım su bardağı 200 ml, çay bardağı 100 ml.

Limonlu Şifon Kek2