elle açma ıspanaklı börek

Elle Açma Ispanaklı Börek Tarifi, Nasıl Yapılır

Çok sevdiğim ve bir süre önce Youtube Kanalımda yayınladığım Elle Açma Ispanaklı Börek Tarifini burada da yayınlamak istedim. Benim fırsat buldukça yapıp buzluğumda bulundurduğum nefis bir börek tarifi. İlk defa Çin’de yaşamaya başladığımda biraz da mecburiyetten yapmaya başlamıştım bu böreği. Malum oralarda hazır yufka bulunmuyor. Hal böyle olunca iş başa düştü tabi. Elde açılan bir sürü tarif denedim. Bu ıspanaklı börek tarifi, oklava ya da merdaneye ihtiyaç duymaması nedeniyle ilgimi çekti ve deneyince tadından da çok memnun kaldım. Türkiye’ye dönünce de özledikçe yine yapıyor, buzluğumda da bulundurmaya çalışıyorum.

Daha önce eline hiç merdane ya da oklava almamış, mutfakta hiç tecrübesi olmayanların bile rahatlıkla hazırlayabileceği kadar pratik bir tarif. Yeter ki tarifteki adımları doğru takip edin. Örneğin hamuru iyi yoğurmak ve dinlendirmek, hamurun kolay açılabilmesi için çok önemli. Ayrıca hamuru yağla birlikte dinlendirmek de kolay açılmasını sağlıyor. Gerisi zaten çok zevkli. Hamur elinizin altında adeta kayıyor ve bir bakıyorsunuz neredeyse saydam hale gelmiş hamurunuz. Sonra iç malzemeyi koy, sar, bitti bile :)

Ben genellikle ıspanak ile hazırlasam da patatesli, peynirli, patatesli kıymalı gibi farklı iç malzemelerle de yapılabilir.

Tarifin yapılışını görsel olarak görmek isteyenler için aşağıdaki video da faydalı olacaktır.

Ispanaklı Börek Tarifine geçmeden önce ıspanaklı börek severler için hazır yufkayla yapılan diğer bir tarifim olan Ispanaklı Peynirli Mini Börek Tarifimi de tavsiye ederim.

Tarifin Videosunu İzleyebilirsiniz:

Default Video Link

Elle Açma Ispanaklı Börek

Hazırlama Süresi1 saat
Pişirme Süresi30 dakika
Toplam Süre1 saat 30 dakika
Kalori: 330kcal
Porsiyon :6 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

Hamur İçin:

  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3,5-4 su bardağı un

İçi İçin:

  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet büyük boy soğan
  • ½ kg ıspanak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • Karabiber

Yapılışı:

  • Hamuru hazırlamak için karıştırma kabına su ve tuzu alıp karıştırın. Unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini strech filmle kapatıp yarım saat dinlendirin. 
  • Zeytinyağını tavaya koyup ısıtın. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp sararıp yumuşayana kadar kavurun. Temizlenmiş ıspanağı doğrayıp ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirip soğutun.
  • Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Elinizde yuvarlayarak bezeler haline getirin. Yaklaşık 20 adet beze elde edeceksiniz. Elinizi sıvıyağla yağlayarak temiz bir zeminde bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açıp, bolca yağlayıp üst üste koyup 10 dakika bekletin. Bütün bezeleri yağladıktan sonra ilk açtığınız bezeden alın. Ellerinizi yağlayarak hamuru ellerinizde genişleterek incecik açın. İç malzemeden alıp her yerine yayın. Bir ucundan başlayarak rulo yaparak sarın ve kendi etrafında çevirerek gül şekli verin. Dilerseniz buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa kaldırabilirsiniz. Hemen pişirecekseniz tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı ya da yoğurt sürerek 175 °C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika altları kızarana kadar pişirin. 

İlave Bilgiler:

Börekleri istediğiniz iç malzeme ile hazırlayabilirsiniz.