rus mantısı pelmeni

Rus Mantısı Tarifi, Nasıl Yapılır

Merhaba :) Uzun bir aradan sonra çok sevdiğim Rus Mantısı Tarifi, diğer adıyla Pelmeni Tarifi ile geri döndüm. Eskiden mantı yapmak benim için oldukça zahmetli, oyalayıcı bir uğraştı ama son zamanlarda mantı tarifleri müthiş ilgimi çekiyor ve çok fazla mantı tarifi deniyorum. Ev ahalisinin bu konudaki memnuniyeti de beni daha farklı mantı tarifleri denemek konusunda cesaretlendiriyor.

Mantı pek çok ülkenin mutfağında farklı isimlerle, ancak hemen hemen aynı malzemeler kullanılarak yapılıyor. Bizim mutfağımızda yer alan Kayseri mantısı favorimiz olsa da daha önce Pekin’de yaşarken tattığımız mantıların da tadı hala damağımızda. En kısa zamanda farklı Çin mantısı tarifleri de vermeyi planlıyorum.

Bugün tarifini vereceğim Rus Mantısının hamuru ve iç malzemesi Kayseri mantısınınkilerle aynı. Şekli ve sunumu ise daha değişik. Tarifte de göreceğiniz gibi mantılar haşlandıktan sonra bir parça tereyağ konulup, dereotu serpiliyor. Bazen de üzerlerine biraz ekşi krema gezdiriliyor. Bu şekilde tadı eksik kalır derseniz, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip, eritilmiş tereyağı da dökebilirsiniz tabi :)

Rus mantısı, öyle saatlerce süren, yoran bir tarif değil. Hamur açmak konusunda tecrübeniz olmasa dahi merdane ile bu konuyu gayet güzel halledebilirsiniz. Tarifin sonundaki video da size bu konuda yardımcı olacaktır, izlemenizi öneririm.

Rus mantısı dondurulmaya da uygun bir tarif. Önceden hazırlayıp dondurucuda bir ay boyunca saklayabilirsiniz. Acil yemek hazırlamanız gerektiğinde ya da misafir ağırlayacağınız zaman can kurtaran bir yemek oluyor.

Mantı tariflerinden hoşlanıyor ama hamur açmak için zamanım yok diyorsanız size çok seveceğiniz Çıtır Mantı Tarifime mutlaka göz atmanızı öneririm.

Tarifin Videosunu İzleyebilirsiniz:

Default Video Link

Rus Mantısı - Pelmeni

Hazırlama Süresi1 saat
Pişirme Süresi10 dakika
Toplam Süre1 saat 10 dakika
Porsiyon :4 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

Hamur İçin:

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 3+½ su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçine:

  • 500 gr mantılık kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Servis İçin:

  • Dereotu
  • Tereyağı

Yapılışı:

Hamurun Yapılışı:

  • Hamuru yoğuracağınız kaba suyu, yumurtayı ve tuzu koyup elinizle karıştırın. Unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan, kulak memesi kıvamından daha sert bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini strech filmle kapatarak yarım saat dilendirin.
  • Kıymayı karıştırma kabına koyun. Soğanı çok ince doğrayıp ya da rendeleyip kıymaya ilave edin. Tuz ve karabiberi de koyup karıştırın.
  • Hamuru dört parçaya ayırıp her birini elinizde yuvarlayarak bezeler hazırlayın. Bir tanesini alıp diğerlerinin üzerini tekrar strech filmle kapatın ki kurumasınlar. Hafifçe unladığınız zeminde hamur bezesini merdane ya da oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında (1 mm) açın. Çay bardağı ile yuvarlak parçalar kesin. Yuvarlak parçaların herbirinin içine bir tatlı kaşığı kadar iç malzeme koyun. Karşılıklı kenarları "D" şeklinde (poğaça yapar gibi) birleştirin. Uçları alt tarafta üst üste getirerek yapıştırın (Şekilleri kafanızda canlandırmakta zorlanıyorsanız bu linke tıklayarak tarifin videosunu izleyebilirsiniz). Yağlı kağıt serdiğiniz ya da hafifçe unladığınız tepsiye dizin. Tüm yuvarlak parçaları aynı şekilde hazırlayın. Artan hamuru toparlayıp birleştirip yeniden beze haline getirin. 
  • Tüm hamuru bu şekilde şekillendirdikten sonra derin bir tencereye su koyup kaynatın. Bir tatlı kaşığı tuz atıp mantıları haşlamak üzere tencereye alın. Kaynayan suyun içinde haşlanan mantılar hazır olunca su yüzeyine çıkacaklar. Mantılar suyun yüzeyine çıktıklarında pişmiş olduklarını anlayabilirsiniz. Delikli kaşık (süzgeç kaşık) yardımıyla mantıları tabağa alın. Servis yaparken üzerlerine bir parça tereyağı koyun. Dilerseniz dereotu serpiştirin. 

İlave Bilgiler:

Servis için dilerseniz çırpılmış sarımsaklı yoğurt ve nane de kullanabilirsiniz.