Kinoalı Çikolatalı Puding Tarifi, Nasıl Yapılır

Sağlıklı tarifler haftasında, sağlıklı bir tatlı var bugün. Sağlıklı besleniyoruz ama tatlı da yiyeceğiz değil mi? Evet bu günkü sağlıklı malzememiz KİNOA. Eminim ismini duydunuz bol bol. Ben de 3-4 senedir özellikle yabancı yemek sitelerinde görüyor ama Çin’de kinoa bulamadığım için deneyemiyordum. Türkiye’ye döndükten sonra bir süpermarkette görünce aldım hemen. Denemeye cesaret edemedim önce. İlk olarak kısır yaptım ama tam istediğim kıvamda değildi biraz geliştirince yayınlayacağım. Belki tabule yapmak daha uygun olacak. Sonra iki çeşit çorbanın içinde denedim gayet beğendim. Son olarak da pudingini yaptım. Oğlumun yorumu ”ehh” oldu. Ben, beğendim galiba. Tamam bir sütlaç, supangle değil belki ama kinoanın kendine has fındıkımsı kokusunu yakıştırdım çikolataya.  Sırada kinoalı köfte, dolma, ekmek tarifi var. Tecrübelerimi paylaşacağım tabiki.

Peki nedir bu kinoa ve neden ısrarla mutfaklara sokulmaya çalışılıyor? Size kinoa hakkında öğrendiğim bilgileri aktarayım:

Uygun iklim koşulları nedeniyle üretimi ağırlıklı olarak Peru ve Bolivya’da yapılmaktadır. Arkeolojik verilere göre 7000 yıl önce insanlar tarafından toplanıp yenilmekte, 3000-4000 yıldır da tarımı yapılmaktadır. İnkaların en önemli besin kaynağıydı.

Hayvansal gıda kaynakları kadar değerli tek tahıl. İyi bir magnezyum kaynağı. Şişlik, ödem, yüksek tansiyon problemleri için birebir. İçerdiği hormon nedeniyle bazı kanser türlerine karşı koruyor. Bahar alerjisi için de iyi bir destek. İçerdiği enzimler nedeniyle yaşlanmayı geciktiriyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor. Bunun için bile tüketmeye değmez mi?

Gluten içermediği için çölyak hastaları için güvenle kullanılabilir, karbonhidrat ve protein ihtiyaçları için iyi bir kaynaktır. 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından ”kinoa yılı” ilan edilmiştir. Bu kadar faydalı bir besinin mutfağımıza girmesi için her yerde rahatlıkla bulunabilmesi ve biraz daha uygun fiyatlı olması gerekiyor. Mutfağımızda kinoayla yeni reçeteler yaratıp, farklı lezzetler yakalayacağımıza eminim.

Peki tadı nasıl derseniz, belirgin, baskın bir tadı yok aslında. Mini mini, çıtır çıtır bir tat. Kendine özgü, hafif bir kokusu var. Bence sorun değil ama kokusundan hoşlanmazsanız haşlamadan önce 1 saat kadar suda bekletip iyice yıkayarak bu sorunu giderebilirsiniz.

Kinoalı Çikolatalı Puding

Hazırlama Süresi5 dakika
Pişirme Süresi15 dakika
Toplam Süre20 dakika
Porsiyon :4 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • ½ su bardağı kinoa
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • ½ çay bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 30- 40 gram bitter çikolata (arzuya bağlı)
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

  • Kinoayı bir iki saat soğuk suda bekletin ve tel süzgeç yardımıyla yıkayarak suyunu süzün.
  • Süt, kinoa, şeker, kakao ve vanilyayı tencereye alın. Tel çırpıcı yardımıyla karıştırarak orta ateşte pişirin. Göz göz olunca nişastayı bir çorba kaşığı süt ya da su ile karıştırarak azar azar tatlıya ilave edin ve iyice karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. Altını kapatın, çikolatayı içine koyun. Karıştırarak erimesini sağlayın. Kaselere paylaştırıp, oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.