Karabuğday (Greçka) Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır

Sağlıklı tariflere tüm hızıyla devam. Bugün bazılarınızın bildiği, benimse yeni tanıştığım bir yiyecekten, karabuğdaydan bahsetmek istiyorum. İsmi karabuğday olsa da aslında bildiğimiz buğdayla ilgisi yok. Hatta tahıl bile değil, bir çeşit tohum aslında. Diğer adı greçka. Bizim ülkemizde pek bilinmiyor nedense. Rusya, Kuzey ve Doğu Avrupa Ülkeleri, Japonya ve Çin’de tüketiliyor. Ben tadını bulgura benzettim biraz. Bulgur kadar dolgun dolgun değil de biraz daha yumuşak. Bu aralar sıklıkla pilavını pişiriyorum ama daha farklı tarifler de var aklımda. Mesela çorbasını yapabilirim ya da dolmada da kullanabilirim rahatlıkla.

Pilavına geçmeden önce karabuğdayın faydalarından bahsetmek istiyorum.Her şeyden önce gluten içermediği için buğday ve bulgur yiyemeyen, gluten intoleransı olan çölyak hastaları tarafından güvenle tüketilebiliyor. Bol lif içerdiği için bağırsakları düzenliyor ve kansere karşı koruyor. Damarların esnemesine yardımcı oluyor, kolesterolu düşürüyor ve damar tıkanıklıklarını gideriyor. İyi bir antiosidan. İçerdiği demir, fosfor, potasyum ve magnezyum içeriği ile kansızlıkla mücadele ediyor. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor.

Ayrıca düşük kalorili ve uzun süre tokluk hissi veriyor. Dolayısıyla rejim yapanlar için ideal bir besin. Geçen sene arkadaşım haşlayarak yoğurtla birlikte tükettiğini belirtmişti. Çok cazip gelmemişti bana o zaman bir rejim yiyeceği olarak ama düşündüğümden daha lezzetliymiş itiraf edeyim.

Siz de denediyseniz ve farklı tariflerde kullandıysanız, paylaşırsanız sevinirim. Pilavı bulgur pilavını pişirdiğimiz usülle pişiriyoruz. Siz sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz pilavınızı. Mesela renkli biberler, bezelye, mantar, tavuk kullanabilirsiniz.

Karabuğday (Greçka) Pilavı

Hazırlama Süresi10 dakika
Pişirme Süresi20 dakika
Toplam Süre30 dakika
Porsiyon :3 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 1 su bardağı karabuğday
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Pilav tenceresine zeytinyağını koyun. Soğanı yemeklik doğrayıp orta ateşte pembeleşene kadar pişirin. Salçayı, yıkayıp süzdüğünüz karabuğdayı, küçük doğranmış yeşil biberleri koyup 1 dakika kadar yağda karıştırarak kavurun. Küçük doğranmış domatesi ve sıcak suyunu koyun, tuz, karabiber, dilerseniz kimyon koyup  kapağını kapatarak orta ateşte pişirin.