Vişne Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır

Vişne reçeli en sevdiğim reçeller sıralamasında portakal ve incir reçeli ile birlikte kesinlikle ilk üçtedir her zaman. Hem rengi hem o mayhoş tadı bu reçeli vazgeçilmez yapıyor galiba. Bizde genellikle reçelleri annem yapar. Bu sene de gelenek değişmedi. Hazır annem yapmışken fotoğraflayıp tarifini yayınlamak istedim. Vişne zamanı geçmeden sizin de yapmak isteyeceğinizi düşünüyorum.

Vişne reçelini çekirdekli mi yapmalı yoksa çekirdeklerini çıkarmalı mı konusunda benim tercihim çıkarmak yönünde oluyor. Çünkü yerken ağza çekirdek gelmesinden hoşlanmıyorum. Yerken unutup dişlere zarar verme hatta yutma riski olduğundan mutlaka çıkarıyorum. Biraz sıçrıyor etrafa suları ama olsun. Çekirdek çıkarmak için de türlü yöntemler var tabi. İsterseniz çekirdek çıkarıcı gibi modern yöntemlere başvurabileceğiniz gibi çengelli iğne ile çıkarmak gibi geleneksel metodlar da kullanabilirsiniz :)

Vişne Reçeli

Hazırlama Süresi15 dakika
Pişirme Süresi30 dakika
Toplam Süre45 dakika
Porsiyon :12 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 1 kg vişne
  • 1 kg toz şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:

  • Vişneleri yıkayıp saplarını ayıklayın.
  • Çekirdeklerini çıkarıp tencereye koyun. Üzerlerine toz şekeri dökün. Bu şekilde bir gece veya 5-6 saat bekletin. Bu süre sonunda vişneler sulanıp, şeker eriyecektir.
  • Ocağa alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Fazla karıştırmamaya gayret edin.
  • Kaynayınca altını kısın ve üzerindeki köpükleri ara ara tahta kaşıkla alarak kıvam alıncaya kadar pişirin.
  • Kıvam aldığını anlamak için 1 bardak suyun içine reçelinizin suyundan damlatın. Eğer reçel hemen dağılıyorsa olmamıştır. Veya çay tabağına bir iki kaşık reçel koyup buzluğa koyun. Bir dakika sonra çıkarıp kıvamına bakın. Ya da annemin yöntemiyle, başparmağınızın tırnağına reçelin suyundan bir iki damla damlatıp parmağınızı kaldırın. Ağır ağır aşağıya akıyorsa olmuştur. Çok hızlı akıyorsa olmamıştır.
  • Kıvamının olduğuna karar verdiğinizde içine limon suyunu da koyup bir iki dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp yıkayıp iyice kuruttuğunuz kavanozlara doldurun.

İlave Bilgiler:

Reçeliniz pişerken içine bir çay kaşığı kadar tereyağı ilave ederseniz pişerken köpük köpük olmaz. Reçeliniz soğuduktan sonra duru olduğunu görürseniz iki şekilde bu sorunu giderebilirsiniz. Ya tekrar tencereye koyup bir süre daha kaynatın ya da geniş bir tepsiye dökerek güneşe çıkarıp kıvam almasını sağlayın.