portakal kabuğu şekerlemesi-1

Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi, Nasıl Yapılır

Portakal kabuğu şekerlemesi kadar insanı mutlu eden bir şekerleme var mı bilemiyorum. Özellikle çikolatayla kaplanmış olanları beni mest ediyor.

Portakal kabuklarını çöpe attığım her seferinde keşke biraz vaktim olsaydı da şekerleme yapsaydım diye düşünüyordum. Bu sene karar verdim, mümkün olduğunca değerlendirmeye çalışıyorum bu kabukları. Portakalların içini yedikçe kabuklarını buzdolabında biriktiriyorum. Sonra mutfakta başka işlerle uğraşırken bir taraftan da şekerleme hazırlıyorum. Şekerlemelerin bazılarını doğrayıp, tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde kullanıyorum. Bazılarını çikolataya batırıp tüketiyoruz.

Dışarıda hazır satılan portakal kabuğu şekerlemeleri oldukça pahalı iken evde yaptıklarınızın maliyeti, hazırlarının yanında çok çok düşük! Eğer siz de portakal kabuğu şekerlemesi seviyorsanız bir kez deneyin, portakal kabuklarını çöpe atarken iki kez düşüneceksiniz bana inanın. Portakal kabuğu şekerlemesi nasıl yapılır, yapması çok  mu zordur? Aşağıdaki tarifi okuyun bakalım nasıl düşüneceksiniz ?

Portakal Kabuğu Şekerlemesi

Hazırlama Süresi10 dakika
Pişirme Süresi30 dakika
Toplam Süre40 dakika
Porsiyon :8 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 4 adet portakal
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:

  • Portakalların kabuklarını iyice yıkayın. Mutfağınızda kullandığınız sebze fırçaları bu iş için idealdir. 
  • Portakalların kabuklarını istediğiniz şekilde doğrayın. Beyaz kısımlarının fazlalığını alın. Tencereye koyup üzerini aşana kadar su doldurun. Ocağa koyup kaynatın. 5 dakika kadar kaynatın suyunu dökün. Bu işlemi iki kez daha yapın. Böylelikle portakalların acısı gitmiş olacak. 
  • Üç kez kaynatıp suyunu süzdüğünüz portakal kabuklarını tekrar tencereye koyun. Üzerlerine 2 su bardağı toz şekeri ve 2 su bardağı suyu koyup ocağa koyun. Bu karışımın içinde portakallar saydamlaşana kadar kaynatın. Ben 20 dakika kadar kaynattım. 
  • Portakal kabuklarını tencerenin içinden bir süzgeç yardımıyla alıp yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin. Bu tepsinin içinde kurumaya bırakın. Kurutma işleminin süresi, ortamın ısısına ve nemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kuruyup kurumadığını yiyerek kontrol edebilirsiniz. Benimkilerin kuruması bir gün sürdü.
  • Kuruyan portakal kabuklarını dilerseniz eritilmiş çikolataya batırıp çikolatanın donması için tekrar yağlı kağıt üzerine koyup bekletin. 

portakal kabuğu şekerlemesi 2

Bu lezzetli kabuklar ile hangi tarifleri hazırladığımı görmek için Portakal Kabuğu Şekerlemeli Tariflere bir göz atabilirsiniz.