Herkese merhaba. Çok keyifli ve dolu dolu geçen Malezya – Langkawi – Singapur  tatilinden oldukça enerjik ve özlemiş olarak geri dönüyorum bloğuma. Hemen kolları sıvayıp güzel bir cheesecake tarifi vermek istedim size. Yapılışı ve püf noktaları konusunda çok fazla soru aldığım bir tarifti pişirilmiş cheesecakeler. Püf noktalarıyla beraber cheesecake nasıl pişirilir? Cevapları tarifi okurken detaylı olarak göreceksiniz.

MALZEMELER:

NOT: Malzemeler 20 cm’lik kalıp içindir.

TABANI İÇİN:

  • 1 paket yulaflı bisküvi
  • 60 gr tereyağı

PEYNİRLİ KISIM:

  • 500 gr mascarpone peyniri (ya da 2 paket krem peynir)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 3 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 limonun kabuğunun rendesi

ÜZERİNE:

  • 1 su bardağı blueberry
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nişasta (mısır ya da buğday nişastası)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

[adinserter block=”15″]

YAPILIŞI:

 – Malzeme:
Her tarifte olduğu gibi cheesecake yaparken de kullandığınız malzeme hem lezzet hem de kıvam açısından sonucu oldukça değiştirir. Yoğun bir yapıya sahip krem peynir kullanmalısınız. Yurtdışında yaşıyorsanız Philadelphia kullanmanızı tavsiye ederim. Tabiki mascarpone peyniri de. Ancak bizde mascarpone çok pahalı. Bunların yerine labne peyniri de kullanabilirsiniz tabiki. Malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Buzdolabından çıkardığınız tüm malzemeyi, cheesecake yapmadan önce iki saat oda sıcaklığında bekletin.

Tabanın Hazırlanması:
Bisküvileri elinizle ya da blendırla un haline getirin. Tereyağını eritip bisküvilerle karıştırın ve kalıbın tabanına döşeyin. Elinizle ya da bir bardağın tabanıyla iyice bastırarak düzeltin.

Peynirli Dolgunun Hazırlanması:
Peynirleri, tozşekeri ve vanilyayı derin bir kasenin içinde mikserle düşük hızda çırparak karıştırın. Homojen bir karışım olduysa çırpmaya devam etmeyin. Çok hızlı ve uzun süre çırpmak çok fazla kabacıklı bir yapıya sahip olmasına ve pişerken çatlamasına neden olur.

Yumurtaları ilave edin ve her seferinde yine düşük hızda çırparak karışıma yedirin.

En son limon kabuğu rendesini koyun ve şöyle bir karıştırıp hazırladığınız peynirli karışımı tabanın üzerine dökün.

Kalıbınızı kenarlarından tutup, tezgaha tabanını birkaç defa vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.

Kalıbı önceden 180 derecede ısıtılmış fırına koyun.

Pişirme süresi de oldukça önemli. Eğer kalıbı elinizle tutup hafifçe salladığınızda kenarları sallanmıyor, ortası sallanıyorsa olmuş demektir. Sulu kalmış, pişmemiş gibi görünmesi sizi yanıltmasın soğudukça sertleşecektir.

Bir diğer önemli nokta ise pişen cheesecake’i hemen fırından çıkarmamak. Fırının kapağını aralık bırakarak cheesecake’i bir saat kadar fırının içinde soğutun. Daha sonra dışarı çıkarıp oda sıcaklığına getirin .

Meyve Peltesinin Hazırlanması:
Ben blueberry kullandım ama siz dilediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz ancak meyvenin şeker oranına göre kullanacağınız şeker miktarını ayarlamalısınız. Büyük bir cezveye ya da sos tenceresine meyve, şeker ve suyu alın. Meyveler yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Nişastayı çok az suyla ezerek ilave edin ve üzeri göz göz olana kadar pişirin. Limon suyunu da koyup karıştırın ve altını kapatın. 2-3 dakika kadar karıştırıp soğutun ve cheesecake’in üzerine dökün.

Son olarak cheesecake bekledikçe lezzetlendiğinden en az bir gün buzdolabında dinlendirip servis yapın.