Sayfalar

20 Aralık 2011 Salı

ELMALI BADEMLİ TURTA



Bugün yine güneş var burada. Mutlu uyanmak için  güzel bir sebep. Okullar tatil olduğu için oğlumla beraber güzel bir kahvaltı yaptık. Sonra biraz nette dolaştım. Arşive bir göz atıp daha önce bahsettiğim (hani o içime çok sinmeyen fotoğraflar vardı ya)  tariflerden birini seçtim yayınlamak için. Bugün çok pozitifim galiba güzel göründü gözüme fotoğraflar.

Turtanın tadı zaten çok güzeldi. Daha önce pişirdiğim elmalı turtalarda elmaları bir ön pişirme işleminden geçirip öyle koyuyordum turta hamurunun içine.Bu tarifi okuyunca acaba elmalar pişerken çok sulanır mı, turta hamuru çok ıslanır mı gibi endişelerim vardı ama kesinlikle böyle bir problem yaşamadım.  Kıvamı, tadı oldukça yerinde bir turta oldu. Badem yerine ceviz ya da fındık da çok yakışır bu turtaya. Orjinal tarifte elmalarla birlikte üzüm kullanılıyordu ama ben elmanın tatlılığını dengeleyecek daha ekşi bir meyve kullanmak istedim. Bu nedenle bizde kurutulmuş yaban mersini diye satılan cranberry kullandım. Bir de Tarif kelepçeli kalıpta pişirilmişti ben de öyle yaptım bunun için 20 cm çapında kelepçeli kalıp kullanım.

Tarif Sofra dergisinin oldukça eski bir sayısından. Ben ölçülerde biraz değişiklik yaptım. Kendi ölçülerimle tarifi vereceğim.



MALZEMELER:

* 220 gr margarin
* 1 çay bardağı su
* 1 çay bardağı pudra şekeri
* 2-2,5 su bardağı un

İÇİ İÇİN:

* 4 adet elma
* 1 küçük su bardağı toz şeker
* 1 limonun suyu
* Yarım su bardağı un
* 1 su bardağı file badem yada fındık,ceviz
* 1 su bardağı kurutulmuş yaban mersini yada  üzüm
* 2 tatlı kaşığı tarçın

ÜZERİNE:

* 1 yumurta sarısı
* file badem

 YAPILIŞI:

- Kalıbınızın tabanını ve kenarlarını yağlayın ya da benim gibi tabanına yağlı kağıt kesip koyun.

- Hamuru hazırlamak için oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, un , pudra şekeri ve suyu elinizle karıştırarak yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. Hamur çok cıvık olduysa biraz un ekleyebilirsiniz. 10 dakika dinlenmesi için strech filmle kaplayarak buzdolabına kaldırın.

- İçi için elmaların kabuklarını soyup,  tavla zarından biraz daha büyük küpler şeklinde doğrayın.Un, limon suyu, tozşeker, tarçınla birlikte harmanlayın. Badem ve yaban mersinini de ilave edip karıştırın.

- Hamuru buzdolabından çıkarıp 1/3 ini ayırın. 2/3 sini hafifçe unlanmış bir zeminde yarım cm kalınlığında açıp kalıbınızın tabanını ve yanlarını kaplayacak şekilde yerleştirin.

- İç malzemeyi hamurun üzerine döküp düzeltin. 

- Ayırdınığınız hamuru merdaneyle yarım cm kalınlığında açıp fotoğraftaki gibi baklava dilimleri kesin.




- Hazırladığınız desenli hamuru diğer hamurun ve tabiki iç malzemelerin üzerine kapatın. Fazla gelen kısımları bıçakla kesip alın.

- Hamurun üzerine yumurta sarısı sürün. Turtanın kenarını file bademlerle kaplayın.

- 180 derece ısıtılmış fırına koyup yaklaşık 1 saat pişirin. Ben önce alimünyum folyo ile kalıbın üzerini kaplayıp öyle fırına koyum. 40 dakika kadar piştikten sonra folyoyu alıp 15 dakika daha pişirdikten sonra fırından aldım.

- Dilerseniz ılıkken ya da soğuduktan sonra servis yapın.

-Afiyet olsun.










24 yorum:

birdutmasali dedi ki...

pelinciğim harika fotoğaflar seçmişsin !
tabağı alma hissi uyandıran enfes dilimler bunlar :)

bende her zaman şunu savunurum :
amaç meyve yemek olmalı , hamur değil, dolayısı ile elmayı bu halde kullanmak benimde tekniklerimden biridir.
harika bir sonuç elde etmişsin
afiyetler olsun.
tatlı oğluşa öpücükler,
sevgiler canım.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Pelinciğim beğenmediğin resimler böyleyse!!!!!! Nefis görünüyor ellerine sağlık canım sevgiler...

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Pelin ellerine sağlık harika görünüyor. Sevgiler...

cafenoHut dedi ki...

Tek kelimeyle MÜKEMMEL...
Yapmayı çok isterim ama bu beni biraz aşar sanki...
Hiç düşünmeden dalıp mutfağa yapmaya başlamam gerek, gözümü bir kez korkuttum mu olmuyor:)

derya dedi ki...

Canım tabağı uzanıp almak için neler vermezdim ellerine sağlık sım
sıcak sevgiler.

YELDA dedi ki...

ellerine sağlık elma turtaya çok yakışıyor

Akdeniz Kızı dedi ki...

resimlere haksızlık yapmışsınız...enfes resimler bunlar...bir kere o güzel emek varya işin içinde.....ellerinize sağlık...

Eya dedi ki...

Peliiin...dedigim gibi sen yayin yap...biz sana söyleriz fotograflarin güzel olup olmadigini...nefis, bayildim inan. Hatta elma sevmeyen bir olarak bile görüntünün güzelliginden " himmm denesem mi" diyesim geldi...ellerine saglik, bu arada sizde günes bizde kar var,heryer bembeyaz ...

zehra

u.aydin dedi ki...

sevgili pelin ne kadar guzel bir tart o oyle.bayildim.resimlerin de hakkini yeme harika bence.ellerine saglik.sevgilerle.

Hobiriks dedi ki...

harika bir görüntü. Böyle karışık meyveli tartları çok seviyorum. denenmeli..

Hayatın Tatları dedi ki...

pelin hanım bayıldım tarife. kesinlikle denemek istiyorum not aldım ellerinize sağlık

sarımutfak-hande dedi ki...

tek kelimeyle süper olmuş ellerine sağlık canım

Saglıklımutfak dedi ki...

Buna benzer bendede bir turta var. Gerçekten nefis oluyor.Şefim Ellerine sağlık

aylin dedi ki...

ayy bayıldım ya bu nasıl bir görüntü tabağı alıp kaçasım geldi:)
ellerine sağlık.
deneyeceğim en kısa zamanda:)
sevgiler.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bu fotoğrafımı beğenmemiştiniz?Harika görünüyor!
Zahmetli birşey olmuş ama gerçekten olağanüstü olmuş ellerinize sağlık.

aslı dedi ki...

Elmaları önceden pişirmek lezzetini bayağı değiştiriyor, bu konuda sana katılıyorum. Fotoğrafların ise insanı hemen mutfağa gidip turta yaptırtacak kadar güzel.
Ellerine sağlık olsun, sevgiler:)

Bengü dedi ki...

Pelin'ciğim, uzuuuuun zamandır hamurişi tariflerden uzak kaldım. Ama, böyle güzel resimlerini ve tarifleri görünce canım mutfağa girmeyi istemiyor değil :) Ellerine sağlık. Sevgiler.

Deli Anne dedi ki...

of of of, harika! o ilk dilimli foto bitirdi beni.. Nohutun dediği gibi beni de aşar ama belli çok lezzetli:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Of diyorum, başka birşey demiyorum.
Ellerine sağlık.

Resimlere ve baklava kesilmiş hamura bayılan anne Çiğdem

evatolyesi dedi ki...

Gerçektende güneş insanın enerjisini belirliyor bende güneşi görünce daha zinde oluyorum:) ellerinize sağlık bana görü görüntü mükemmel:) sevgiler

Tümay Öztürk dedi ki...

Ellerine sağlık walla nefis bir turta olmuş belli! Fotoğraflarda süper süper! Tam bir meyveli turta!

NarincE dedi ki...

Ben denemiştim ama istediğim gibi olmamıştı bu tarif çok sene önce. Bir de şimdi yapmalı, becerir hale gelmişken di mi?

NİRVANA dedi ki...

bayıldım bayıldım...üst hamuru mutlaka deneyecegim...sevgiler...

** ZEL ** dedi ki...

Harikasın şefim :)
Ellerine,emeğine,ömrüne sağlık..
Muhabbetle..