Tortilla Ekmeği Tarifi, Nasıl Yapılır

Herkese merhaba :) Bugün benim son zamanlarda sık sık yaptığım çok amaçlı bir çeşit ekmek olan Tortilla Ekmeği Tarifi vereceğim. Bizim lavaş ekmeğimize çok benzeyen tortilla ekmeğinde, lavaştan farklı olarak maya yerine kabartma tozu kullanıldığından hazırlaması daha pratik gelir bana. Tortilla ekmeğini dolabınızda bulundurup acil birşeyler hazırlamanız gerektiğinde çeşitli tariflerde kullanabilirsiniz, biz öyle yapıyoruz. Bazen içine sevdiğimiz içleri hazırlayıp dürüm yapıyoruz, bazen arasına kaşar rendeleyip tost yapıyoruz, bazen de tarifini vereceğim Quesadilla. Yeterki elinizin altında olsunlar. Özellikle çocuklar acıkıp hemen birşeyler yemek istediklerinde kurtarıcı oluyor. Sahur için de iyi bir alternatif. Tarif ise çok basit. Hamur açmak konusunda en cesaretsiz olan ben bile yaptıktan sonra herkes yapabilir :) Şekilleri düzgün olmuyor diye endişe ediyorsanız, hamuru açtıktan sonra tencere kapağı veya benzeri bir yuvarlak kalıpla kesip öyle pişirebilirsiniz.

Tortilla ekmeğiniz hava almayacak şekilde buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.

Tortilla ekmeği tarifini sevdiyseniz ve değişik ekmek tarifleri arıyorsanız size Leopar Desenli Ekmek Tarifimi ve Focaccia Tarifimi öneririm.

Tortilla Ekmeği

Hazırlama Süresi30 dakika
Pişirme Süresi20 dakika
Toplam Süre50 dakika
Porsiyon :4 Kişilik
Tarifi Yazdır

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Derin bir kasenin içinde unu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırıp ortasını havuz gibi açalım. Ilık suyu bu havuzun içine boşaltıp, kenarlardan unları alarak yavaş yavaş elimizle karıştırıp, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım. Kullandığınız unun suya doygunluk oranı farklı olabilir. Bu nedenle cıvık olduysa biraz daha un, çok sert olduysa biraz daha su ilave ederek hamuru iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezelere ayırarak üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin.
  • Bezeleri hafifçe unlanmış zeminde merdaneyle yuvarlak bir biçimde açın. Eğer açarken zemine ya da merdaneye yapışıyorsa arada bir hafifçe unlayabilirsiniz. Bıçak sırtı inceliğinde açtığınız hamurlarınızı ısınmış teflon tavada yağsız olarak arkalı önlü kızartın. Yavaş ısıda çok uzun sürede pişirirseniz çok kuruyup kıtır kıtır olurlar. Çok yüksek ısı da hemen yanmalarına neden olacaktır. Ne çok yüksek ne de  çok kısık ateşte pişirmeyin.
  • Pişen tortillaları mutlaka hemen temiz bir mutfak bezinin içine koyun ki yumuşak kalsınlar.